Treci la conținutul principal

Educație sexuală

Scris la data

Dezvoltarea psihosexuală a adolescenţilor. Dezvoltarea sexualității umane și formarea identității sexuale.

LEGE privind sănătatea reproducerii, nr. 138 din 15 iunie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr 205-207 din 28 septembrie 2012 Capitolul II. Articolul 6. Sănătatea sexual-reproductivă a adolescenților 

(1) Adolescenții au dreptul la informare și la acces la servicii de ocrotire a sănătății reproducerii adaptate nevoilor lor.

 (2) Adolescenţii au dreptul la educaţie sexuală adaptată pe vârste pentru asigurarea dezvoltării psihosexuale corecte, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală şi a infecţiei HIV/SIDA, a sarcinii nedorite și pentru formarea deprinderilor de parentitudine responsabilă. 

(3) Educaţia sexuală obligatorie şi pregătirea pentru viaţa de familie se efectuează în instituţii de învăţămînt şi în alte instituţii unde se găsesc adolescenţi sau tineri, inclusiv cu nevoi speciale, după programe special elaborate, care fac parte din curricula obligatorie a instituțiilor de învățămînt, ținându-se seama de vârstă, de sex şi de particularităţile de dezvoltare psihosexuală. 

(4) Elaborarea programelor de educaţie sexuală adaptată pe vârste pentru dezvoltarea psihosexuală corectă, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală şi a infecţiei HIV/SIDA, a sarcinii nedorite și formarea deprinderilor de parentitudine responsabilă este asigurată de Ministerul Educaţiei, de comun acord cu Ministerul Sănătăţii. 

(5) Serviciile medicale în domeniul sănătății sexual-reproductive a adolescenților se oferă de către serviciile de sănătate prietenoase tinerilor și de 6 către alte servicii abilitate în conformitate cu actele normative ale Ministerului Sănătății. 

(6) În cazul minorilor cu vîrsta pînă la 16 ani, consimțământul benevol pentru obținerea serviciilor de ocrotire a sănătății reproducerii este exprimat atît de minor, cît şi de reprezentantul legal al acestuia. În cazul cînd este imposibil de a obţine consimțământul reprezentantului legal al minorului şi cînd serviciile medicale sînt indicate pentru a păstra viața și sănătatea acestuia, este suficient consimțământul său benevol. În această situație, decizia este luată în mod consultativ de către prestatorii de servicii, în interesul superior al minorului, în conformitate cu actele normative ale Ministerului Sănătății. 

(7) În cazul survenirii sarcinii la adolescente, acestora li se garantează și li se asigură dreptul de a continua studiile în timpul sarcinii şi după finisarea sarcinii.

Identitatea sexuală: 

• Însușirea rolurilor gender și stereotipurilor comportamentale de gen 
• Conștientizarea apartenenței la un sex – identitatea de gen 
• Clarificarea orientării atracției sexuale

Identitatea de gen/gender 

• Identitatea de gen se referă la genul cu care o persoană se identifică.Identitatea de gen a unei persoane poate fi masculină, feminină sau pangen (adică nu este nici exclusiv feminină, nici masculină, ci o combinație dintre acestea). 

• Identitatea de gen este un concept diferit de sexul biologic și cele două nu sunt întotdeauna aceleași. De exemplu, în cazul persoanelor transgen, sexul biologic și identitatea de gen sunt diferite (de exemplu, sexul la naștere poate să fie masculin, iar identitatea de gen feminină sau chiar o combinație între feminin și masculin). 

Totuși, majoritatea persoanelor sunt cisgen, adică identitatea de gen este bazată pe sexul desemnat la naștere. Identitatea genului de bază se formează de obicei la vârsta de trei ani, după 5-6 ani de obicei se încheie acest proces.

Identitatea de gen/gender:

Este determinată 
• prenatal 
• factorii de mediu în copilăria precoce 

Este completată de rolurile gender 

Este deteriorată de – aberații cromozomiale (S. Turner (X0), Klinefelter (XXY) – alte aberații cromozomiale (Hermaphroditism, hiperplazia suprarenala înnăscută, sindromul rezistenței la androgeni, 5-Alpha-reductază deficientă) – abnormalități genitale – ritualuri legate de sexualitate.

Orientarea sexuală 

Orientarea sexuală este despre: de cine suntem atrași și cu cine dorim să aveți relații

Tipuri de orientare sexuală: 

– heterosexuali 
– homosexuali (gay și lesbiene) 
– bisexuali 
– asexuali. 

Orientarea sexuală ține de cine suntem atrași romantic, emoțional și sexual și este diferită de identitatea de gen.

Dezvoltare sexuală ≠ DPS Dezvoltarea psihosexuală are 2 aspecte:

1. TEORETIC – antrenarea capacității de a trăi (gânduri, fantezii, emoții) starea de îndrăgostire și prietenie intimă. 

2. PRACTIC – experimentarea în raport cu persoana îndrăgită.

Etapele dezvoltării psihosexuale a adolescenților 

1. Libidoul platonic 

Adoraţie, vise platonice şi fantezii, îndrăgostire, dorinţa de comunicare spirituală, dorinţa de a plăcea, alegerea îmbrăcămintei atrăgătoare, cosmetică, sporeşte importanţa oglinzii, semne de atenţie obiectului îndrăgostirii.

Formarea deprinderilor de a face cunoştință, de a atrage atenţia, de a comunica cu obiectul dragostei.

2. Libidoul erotic 

Interesul faţă de erotică, citirea romanelor de dragoste, necesitatea în mingâeri şi contacte corporale, fantezii erotice. Plimbări în cuplu, scrisorele, întâlniri, curtare, atingeri şi jocuri erotice, masturbaţia. 

Discuţii erotice cu semenii și pregătirea pentru trecerea armonioasă şi naturală către contactele intime. Interesul faţă de erotică, citirea romanelor de dragoste, necesitatea în mângâieri şi contacte corporale, fantezii erotice. Plimbări în cuplu, scrisorele, întâlniri, curtare, atingeri şi jocuri erotice, masturbaţia.

Discuţii erotice cu semenii, pregătirea pentru trecerea armonioasă şi naturală către contactele intime.

Corespunderea dezvoltării pubertare cu cea psihosexuală 

Etapele cheie ale dezvoltării pubertare.

Stadiile DPS

• 9-13 Formarea semnelor sexuale secundare
• Platonică 12-15 (menstruație, ejaculare)
• Erotică 15-18 (Fete – oprirea creşterii, stabilizarea ciclului menstrual, Băieți – exprimarea semnelor sexuale secundare, continuarea creşterii)

Forme de comportament sexual la adolescenți: 

o Masturbarea 
o Pettingul 
o Comportament homosexual tranzitoriu 
o Relațiile sexuale 
o Sublimarea

Tipuri de dezvoltare psihosexuală (DPS)

Dezvoltare psihosexuală normală 
Dezvoltare psihosexuală accelerată (libidou platonic la 7,5 ani, libidou sexual – la 12-14 ani) 
Dezvoltare psihosexuală încetinită (libidou platonic – 14 ani) 
Dezvoltare psihosexuală reprimată (probleme în familie, hipersocializare – sublimare)
Dezvoltare psihosexuală cu refularea libidoului (neagă sexul, refulează orice gînd despre relaţiile sexuale – psihosomatică) 
Dezvoltare psihosexuală dizarmonică (activitatea sexuală anticipează dezvoltarea psihosexuală)

„Drepturile sexuale – drepturile omului deja recunoscute de legile naţionale, documentele internaţionale privind drepturile omului și alte declaraţii de consens. Ele includ drepturile tuturor persoanelor, fără constrângere, discriminare și violenţă la: – cele mai înalte standarde ale sănătăţii sexuale care pot fi atinse, inclusiv accesul la servicii de sănătate sexuală și a reproducerii; – căutarea, obținerea și împărtășirea informaţiilor referitoare la sexualitate; – educația sexuală; – respect pentru integritatea corporală; – alegerea partenerului; – decizia de a fi sau a nu fi activ sexual; – relaţii sexuale consensuale; – căsătorii consensuale; – decizia de a avea sau nu copii și când să îi aibă; și – dorinţa de a avea o viaţă sexuală satisfăcătoare, sigură și plăcută.” (OMS, 2006)

Manifestări ale copilului 0-3 ani

Curiozitate legată de propriul corp, inclusive zonele intime
Curiozitate fata de corpul adulților
Interes fata de activitatile din baie : privesc corpul adultilor, cerceteaza corpul celorlalti copii cand merg la toaleta
Isi exploreaza corpul si descopera ca atingerea organelor genitale ofera o senzatie placuta, fapt complet normal

Manifestari ale copilului 3 – 6 ani

Sunt preocupati de venirea pe lume a bebelusilor si apare fenomenul gandirii magice
Jocuri in care copiii exploreaza zonele intime ale celorlalti 
Intrebari legate de sex
Sunt interesati de diferentele dintre barbate si femei
Invata cuvinte cu conotatie sexuala si le folosesc pentru a surprinde reactia adultilor

Manifestari ale copilului 6 – 12/14 ani

Copiii incep sa discute intre ei despre conceptie si nasterea copiilor
Creste interesul fata de sexul opus si fata de diferentele dintre sexe
Creste interesul fata de aspectele practice ale actului sexual
Incep sa resimta rusine fata de sexul opus
Corpul incepe sa se modifice : apare parul pubian, fetelor li se devolta sanii si soldurile iar baietilor testiculele si penisul si li se ingroasa vocea
Apare menstruatia la fete si ejacularile nocturne la baieti, fapt absolut normal

Subiecte de abordat cu adolescentii: 

Diferentele care apar la nivelul corpului intre fete si baieti
Aspecte legate de igiena intima si sistemul reproductive
Igiena corporala si relatiile sociale si intime
Polutia nocturna la baieti este ceva normal si natural si nu rusinos (corpul lor se pregateste pentru cand vor ajunge adulti)
Menstruatia la fete si masurile de igiena suplimentara
Alcatuirea sistemului reproductive feminine (vagin, uter si ovare care produc ovule) si masculine (penis, prostate si testicule care produc spermatozoizi)
Sexul inseamna dragoste, intimidate, incredere, reciprocitate, respect pentru sine si pentru partener
Sanatatea sexuala este la fel de importanta ca si alte aspect ale sanatatii corpului

Educatia sexuala nu inseamna a invata copiii sa faca sex si nu ii forteaza sa-si inceapa viata sexuala, ci le arata ca au un copr de care trebuie sa aiba grija

Intrebari legate de aparitia sarcinii, contraceptie ai avort

Contracepția: 

Metode hormonale cu acțiune scurtă (pilula, mini-pilula, plasturele, injectiile, inelul vaginal) – în funcție de metodă, se administrează zilnic, la fiecare 3 săptămâni sau 3 luni.

Metode de bariera (prezervative, diafragma, capacul vaginal, buretele) – trebuie folosite de fiecare data cand ai contact sexual.

Metode naturale – nu se utilizeaza un anumit tip de contraceptie, ci se evita activitatea sexuala in zilele fertile ale ciclului menstrual (in care este foarte probabil sa ramai gravida).

ro_RORomanian